Anonieme lector en onderzoekster aan Sint Lucas Gent en Brussel

Naast mijn artistieke praktijk werk ik halftijds als lector en onderzoekster aan de Faculteit Architectuur bij Sint-Lucas Gent en Brussel en aan de KU Leuven in het departement Mixed Media.

Het is niet altijd eenvoudig om mijn artistieke praktijk en het lesgeven te combineren. Zeker wanneer er piekmomenten zijn binnen de praktijk. Gelukkig heb ik fijne collega’s, studenten en directie die dit kunnen begrijpen en indien mogelijk kunnen inspringen om me te vervangen. Natuurlijk zijn hier ook limieten aan, dus soms is het inderdaad keihard om beide te combineren.

Ik heb een job naast mijn artistieke praktijk omdat ik erg graag les geef. Ik hou van het contact met de studenten en het betekent ook een verrijking voor mezelf en mijn praktijk. Daarnaast heb ik ook een paar onderzoeksuren waarbij ik issues binnen mijn praktijk verder kan bevragen en verdiepen, samen met de onderzoeksgroepen, studenten en collega’s.

Maar natuurlijk betekent mijn halftijdse job ook een zekerheid qua minimumloon om afbetalingen e.a. huishoudelijke kosten te dekken. Zo geeft het mij de mogelijkheid om zelfstandige in bijberoep te zijn.

Zowel voor de studenten als de school denk ik dat het een troef is om iemand in huis te hebben die ervaringen en een expertise kan delen vanuit de praktijk. Als kunstenaar ben ik er nu ook van overtuigd – na een aantal jaren les te geven – dat ik de studenten en collega’s andere invalshoeken bied binnen hun discipline. Ik zie het als een kruisbestuiving.

Ik heb nooit echt problemen ervaren bij het vinden van een job, bij mijn huidige werkgevers zijn de artistieke praktijk, ervaring en expertise heel belangrijk en zo ook de gevoeligheden ten aanzien van de discipline ruimte en architectuur. De faculteit staat bekend om die interesse voor de ontmoeting tussen kunst en architectuur.

Ik zou werken in de culturele sector zeker aanbevelen aan andere kunstenaars. Maar dan voornamelijk wanneer er vanuit beide kanten iets te leren valt. Als ik terugkijk naar mijn werkjaren heb ik systematisch telkens bijgeleerd en zo ook voor mijn artistieke praktijk. Ik geef toe dat verschillende taken niet altijd eenvoudig te combineren vallen. Maar zolang ik het kan doen, zal ik mijn werk zo blijven verderzetten.